Recept na parené buchty je taký istý ako na knedle, iba už záverečné plnenie je trošku rozdielne. Z tohto receptu by vám malo vyjsť asi 8 stredných parených buchiet.
Postup:
- 300 g polohrubej múky
- 1/2 kocky droždia
- 1 vajíčko
- 150 ml mlieka
- 1 PL cukru
- 2 PL olivového oleja
- štipka soli
- džem
Postup:
- Do veľkej misy si dáme na spodok štipku soli (spomaľuje rast kvasiniek), preosiatu múku a vajíčko a olej.
- V bočnej nádobe si mierne ohrejeme mlieko asi na 37°C (maximálne na 40°C, príliš teplé mlieko by mohlo zabiť kvasinky).
- Do mlieka pridáme cukor, aby sa nám rozpustil a bol pre kvasinky prístupnejší. (Kvasinky rozkladajú cukor v ceste na etanol a oxid uhličitý).
- Do ohriateho mlieka nadrobíme kvasnice a necháme ich rozpustiť.
- Kvasinkové mlieko pridáme do múky a začneme miesiť cesto. Ja ho najprv premiešam vareškou a následne miesim rukou. Rukou robíme akoby tvar písmena O a zapracovávame do cesta vzduch.
- Miesime až pokým sa cesto prestane lepiť na nádobu a drží kompaktný guľovitý tvar.
- Prikryjeme, posypeme trochou múky a necháme nakysnúť asi 20 min na teplejšom mieste.
- Nakysnuté cesto presunieme na dosku a mierne si ho rozvaľkáme na asi 2 cm hrubé cesto.
- Cesto si narežeme na štvorčeky, do stredu dáme lyžičku džemu a konce štvorčekov spolu uzavrieme, otočíme na opačnú stranu.
- Do veľkého hrnca dáme na spodok asi 10 cm vody a na vrch hrnca dáme kuchynskú utierku prichytenú gumičkou.
- Prikryjeme nádobou.
- Necháme zovrieť vodu.
- Znížime plameň a na utierku dáme parené buchty.
- Necháme pariť asi 8 min.
- Hotové buchty podávame s roztopeným maslom a rôznymi posýpkami ako napr. Kakaom, mletými orechmi, makom, tvarohom, atď.
Dobrú chuť! 🙂
0 komentárov k “Parené buchty”Pridajte vlastný →