Potrebujeme:
- 4 kuracie stehná
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- Šálku ryže
- Cca 10 cherry paradajok
- 1 červenú papriku
- 1 zelenú papriku
- Hrsť hrášku
- 2 vetvičky rozmarínu
- 4 lístky bazalky
- Štipku šafránu
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- v zásade ale môže použiť hocijakú zeleninu, akú máte radi 🙂
Postup:
- Umyjeme si zeleninu. Zeleninu umývame pred nakrájaním, aby sme znížili stratu vitamínov, minerálnych ale i chuťových látok vyluhovaním.
- Na zapekaciu misu poukladáme na plátky nakrájanú cibuľu, cesnak, kuracie stehna. Niekto stehná umýva, niekto nie. Ja osobne sa bojím kontaminácie zo surového masa, preto mäso neoplachujem. Ak však oplachujete, oplachujte studenou vodou aby sme zamedzili vylúhovaniu bielkovín, minerálnych látok a vitamínov skupiny B.
- Posolíme a okoreníme, pridáme nakrájaný rozmarín, natrhanú bazalku, podlejeme vodou.
- Trúbu si predhrejeme na 180°C a odokryté necháme piecť 15 min. Pri pečení mäsa nadstavujeme spočiatku vyššiu teplotu (180-220°C) pri ktorej koagulujú bielkoviny na povrchu- z mäsa nemôže vytekať šťava. Potom nasleduje vlastné pečenie pri teplotách nižších (120-140°C) No ku koncu sa opäť teplota zvyšuje, aby sme dosiahli zhnednutie povrchu a chrumkavej kôrky.
- Medzitým si prepláchneme ryžu teplou vodou čím odstránime prebytočný škrob, ktorý by pri varení zmazovatel a ryža by sa lepila.
- Opražíme v hrnci na olivovom oleji. Keď je ryža mierne opražená pridáme aj nakrájanú zeleninu a pražíme ešte chvíľu.
- Zalejeme 1 a pol násobkom vody, osolíme, pridáme štipku šafránu a privedieme k varu.
- Pridáme do zapekacej misy ku kuracím stehnám ( stehná najprv vyberieme aby boli na vrchu).
- Prikryjeme, znížime teplotu na 150°C, prikryjeme a necháme piecť asi pol hodinu.
- Na záver misu odokryjeme, teplotu zase zvýšime na 180°C a necháme pripiecť kožu do chrumkava (cca 10 min).
Dobru chuť! 🙂
Tento recept poznám z internetu, je trochu upravený a robila som ho zo stránky: https://www.toprecepty.cz/recept/44925-kureci-stehna-pecena-s-ryzi-z-jednoho-pekacku/
0 komentárov k “Kura s ryžou z jedného pekáča”Pridajte vlastný →