Lasagne sú obľúbeným jedlom veľa ľudí, no sú aj pomerne zdĺhavým jedlom. Preto vždy keď varím špagety bolognese, urobím si mäsového ragú viac, polovicu nechám zamraziť a potom keď idem variť lasagne, mám už väčšinu receptu hotovú.
Potrebujeme:
- 1/2 kg mleteho mäsa (dávam mix hovädzie/ bravčové alebo hovädzie/ morčacie)
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- Vetvičku rozmarínu
- 4 plátky slaniny
- 3 stredné mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 1 menší petržlen
- 1 PL lyžica paradajkovej pasty
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 1/2 Šálky bieleho vína
- Olivový olej
- Parmezán
- Pár lístkov bazalky
- Soľ
- Čierne korenie
- Bobkový list
- Nové korenie
- 11 plátkov lasagní
Ingrediencie na bešamel:
- 4 PL hladkej múky
- 60 g masla
- 1/2 l mlieka
- 3 ks nové korenie
- bobkový list
- soľ
- mleté čierne korenie
- tvrdý syr (mozarella/ parmezán/ eidam)
Postup:
Najskôr si urobíme ragú bolognese:
- Na panvici orestujeme na olivovom oleji do zlatista nakrájanú cibuľu, cesnak, slaninu a rozmarín.
- Pridáme mleté mäso a pražíme ho do zlatista za stáleho miešania asi 10 min.
- Potom k mäsu pridáme aj nastrúhanú mrkvu, zeler a petržlen, pražíme ďalších 10 min.
- Pridáme lyžicu paradajkovej pasty, zalejeme lúpanými paradajkami a plechovku z paradajok vypláchceme jednu vodou, druhú bielym vínom a pridáme k zmesi.
- Pridáme bazalku, bobkový list, nové korenie a varíme prikryté asi hodinu a pol.
- Odokryjeme a necháme zredukovať.
Medzitým si pripravíme bešamel:
- Na panvici si roztopíme maslo.
- Pridáme hladkú múku a mierne opražíme.
- Postupne pridávame teplé mlieko a miešame, aby sa nám neurobili hrčky.
- Pridáme soľ, bobkový list, nové korenie, mleté čierne korenie.
- Miešame do zhustnutia.
Ukladanie lasagní na plech:
- Pripravíme si plech.
- Vymastíme olivovým olejom.
- Na spodok naukladáme plátky lasagní.
- Pridáme mäsové ragú, bešamel a nastrúhaný tvrdý syr a na vrch zase plátky lasagní.
- Takto pokračujeme ešte 2 vrstvami (alebo koľko vám vyjde).
- Vrstvenie ukončíme lasagnami, posypeme nastrúhaným syrom.
- Dáme piecť prikryté do trúby na 180°C na asi pol hodinu.
- Odokryjeme a necháme piecť ešte asi 10 min.
- Podávame (ak chcete nakrájať na pekné kocky, nechajte ich najprv vychladnúť).
Dobrú chuť! 🙂
0 komentárov k “Lasagne bolognese”Pridajte vlastný →