Potrebujeme:
- 200g guľatozrnej ryže
- 300 g mletého mäsa (používam bravčové alebo morčacie)
- 4 ks zelených paprík
- 1 vajce
- 1 liter pretlaku
- 1 liter vývaru
- 1 konzervu lúpaných rajčín
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 PL cukru
- 4 ks nového korenia
- 4 ks čierneho korenia
- 1 KL škorice
- Petržlenovú vňať
- Cca 5 lístkov bazalky
- Bobkový list
- Olej
- Soľ
- Korenie
Postup:
- Podľa návodu uvaríme ryžu.
- Necháme vychladnúť a zmiešame s mletým mäsom, pridáme vajce, pretlačený cesnak, majorán, mletú červenú papriku, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie.
- Všetko spolu zamiešame a začneme plniť umyté a osušené papriky.
- Zo zvyšnej masy vypracujeme guľky.
- Vo veľkom hrnci si na troche oleja skaramelizujeme cukor. (Omáčka bude mať sýtejšiu farbu)
- Pridáme pretlak, vývar, lúpané paradajky a privedieme k varu.
- Do omáčky pridáme celú cibuľu, bobkový list, nové a čierne korenie, soľ, škoricu a natrhané lístky bazalky.
- Pridáme naplnené papriky a po 15 minútach aj guľky. Varíme vždy pod tesne priliehajúcou pokrievkou! Zamedzíme tým ztratám prchavých senzorických látok, šetríme energiu a nemusíme prilievať tekutinu. Miešanie obmedzíme na čo najmenšiu mieru aby sme tekutinu neobohacovali kyslíkom a zamedzili stratám niektorých vitamínov, predovšetkým vitamínu C.
- Omáčku necháme prikrytú prebublávať na miernom ohni ešte asi 40 min.
- Ja omáčku nezahusťujem, býva dosť hustá, ale ak chcete hustejšiu, môžte zahustiť múkou, ovsenými vločkami alebo nechať omáčku zredukovať.
- Podávame s chlebom alebo domácou knedľou.
Dobrú chuť! 🙂
0 komentárov k “Plnená paprika”Pridajte vlastný →